Voda
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Voda | |
Registrační číslo CAS | 7732-18-5 |
Sumární vzorec | H2O |
Molární hmotnost | 18,175 905 g/mol |
Teplota tání | 0 °C |
Teplota varu | 100 °C |
Kritická teplota | 374 °C |
Kritický tlak | 22,14 MPa |
Měrná tepelná kapacita | 4,184 J/(g•K) (kapalina při 20 °C) |
Hustota | 0,999 97 g/cm3 (3,98 °C) |
Disociační konstanta pK | 14,0 |
Voda, systematicky oxidan (nesprávně též dihydrogenmonooxid nebo kyselina hydroxylová), je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Spolu se vzduchem resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném – led, v kapalném – voda a v plynném – vodní pára.
Obsah[zobrazit] |
[editovat] Rozdělení vody
Vyskytuje ve třech skupenstvích.
- podle skupenství
- pevné - led
- kapalné - voda, (přechlazená voda)
- plynné - vodní pára
- podle meteorologie:
-
srážky dle pohybu srážky dle skupenství - vertikální (padající) srážky
- déšť
- mrznoucí déšť
- mrholení
- mrznoucí mrholení
- sníh
- sněhové krupky
- sněhová zrna
- krupky
- zmrzlý déšť
- kroupy
- ledové jehličky
- horizontální (usazené) srážky
- srážky kapalné
- srážky tuhé
- sníh
- sněhové krupky
- sněhová zrna
- krupky
- zmrzlý déšť
- kroupy
- ledové jehličky
- jíní
- námraza
- ledovka
- srážky smíšené
- při teplotách kolem 0 °C
- vertikální (padající) srážky
- podle vlastností
- měkká – obsahuje málo minerálních látek
- tvrdá – z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek
- mořská voda
- destilovaná voda, deionizovaná voda - je zbavena minerálních látek
- užitková – v průmyslových závodech (sníží se tvrdost vody a ta se zbaví Fe2+ a Mn2+) a v potravinářství – vyžaduje dezinfikovanou vodu (chlórování, ozonizace, ozařování ultrafialovým zářením)
- minerální voda – obsahuje mnoho minerálních látek
- napájecí voda – voda pro parní kotle, zbavená minerálních solí, aby nevznikl kotelní kámen, který zanáší potrubí
- pitná voda – je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví. (viz níže)
- těžká voda - voda vyrobená z těžkých atomů vodíku - deutéria, v přírodě se nachází zcela běžně ve směsi s normální vodou v nízké koncentraci, těžká voda sloužila ke konstrukci prvních atomových reaktorů
- tritiová voda
- podle mikrobiologie
- v náboženství
[editovat] Chemické a fyzikální vlastnosti
Podrobnější fázový diagram viz The Phase Diagram of Water
Voda vzniká prudkým až explozivním slučováním vodíku s kyslíkem (hořením bezbarvým plamenem) podle rovnice:
- 2H2 + O2 → 2H2O,
za vývinu velkého množství tepla (exotermní reakce). Kromě toho vzniká jako vedlejší produkt vedle solí při neutralizaci kyselin zásadami, např.
- HCl + NaOH → H2O + NaCl.
Voda je obsažena ve spalných plynech při hoření většiny organických látek, např. methanu
- CH4 + 3O2 → 2H2O + CO2,
nebo hexanu (hlavní složky benzínu)
- 2C6H14 + 19O2 → 14H2O + 12CO2.
Vodné roztoky mohou vykazovat kyselou, neutrální nebo zásaditou reakci. Kyselost (acidita) a zásaditost (bazicita) se vyjadřuje ve stupnici hodnot pH. Rozsah stupnice je od 0 do 14 pH, přičemž hodnotě pH 7 odpovídá roztok neutrální. Hodnoty nižší označují roztok kyselý, hodnoty vyšší zásaditý čili alkalický. Vody kyselé jsou obvykle bez života, protože se v nich nevytváří plankton ani baktérie.
Mimořádné chemické a fyzikální vlastnosti vody jsou důsledkem geometrie její molekuly. Atomy v ní vázané nejsou uspořádány lineárně (v jedné přímce), ale chemické vazby mezi atomy svírají úhel přibližně 105°. Polaritě vazeb (různé afinitě atomů vodíku a kyslíku) a zmíněné nelinearitě molekuly vděčí molekula vody za svoji polaritu, za existenci vodíkové vazby (zvané též vodíkové můstky) a anomálie následujících vlastností:
- hustota – Největší hustotu nemá led, ale tekutá voda při 3,95 °C. Je to způsobeno polymerizací vodních molekul v závislosti na teplotní změně úhlu mezi atomy vodíku. Nejmenší objem má proto při 3,95 °C a dalším snižováním teploty se objem zase zvětšuje. Krystalová struktura ledu má okolo 10 % „děr“ (ledovce „vystrkují“ toto procento objemu nad hladinu, zatímco 90 % skrývají). Voda o teplotě kolem 4 °C se hromadí na dně oceánu a vodních nádrží. Tato zvláštnost má např. tyto důsledky:
- – led se tvoří na povrchu vodních ploch a tím nezmrzlou vodu izoluje, voda tolik nepromrzá do hloubky, přičemž voda o teplotě 3,95 °C se hromadí na dně vodních ploch. Tato skutečnost je velmi důležitá pro přežití vodních organismů.
- – tento proces urychluje zvětrávání – voda zvětšující svůj objem „trhá“ horniny a další látky
- – zvětšování objemu má význam pro rostliny a zemědělství – při mrznutí dochází ke kypření ornice
Tepelná roztažnost vody bude (podle modelu změn klimatu) hlavní příčinou zvýšení mořské hladiny během 21. století v důsledku globálního oteplování[1].
- měrná tepelná kapacita (specifické teplo) – je třikrát větší než u většiny ostatních látek, jako jsou horniny, železo, hliník, atd. Proto má voda svou tepelnou setrvačností velký klimatický vliv a s výhodou se používá k transportu tepla (např. ústřední topení).
- specifická skupenská tepla (tání a varu) – V tomto parametru je voda naprosto neobvyklá. Vysoké výparné teplo umožňuje efektivní ochlazování teplokrevných obratlovců, jako je člověk – bez pocení by nepřežili.
- bod varu - Obecný trend v periodické tabulce prvků je takový, že s rostoucí hmotností se zvyšuje teplota varu. Nicméně vodíkové můstky nám dokazují, že mají vetší vliv na teplotu varu než hmotnost dané látky, a že voda a všechny sloučeniny s vodíkem v druhé periodě - B2H6, CH4, NH3 a HF - jsou výjimkou v tomto trendu.
bod varu | |
---|---|
sloučenina | teplota |
H2O | 100°C |
H2S | -60,28°C |
H2Se | -41,25°C |
H2Te | -2°C |
H2Po | n/a |
Právě díky vysoké měrné tepelné kapacitě je voda často využívána pro transport tepla. Zajímavá je také závislost hustoty vody na její teplotě: nejvyšší hustotu má při přibližně 4 °C, což způsobuje například to, že u dna hlubokých nádrží má právě tuto teplotu.
Chemicky čistá voda (destilovaná voda či deionizovaná voda) je elektricky nevodivá, ale i malé množství rozpustných příměsí způsobuje její vodivost.
Mpembův jev: teplá voda paradoxně mrzne (mění skupenství z kapalného na tuhé) dřív než studená (k jevu nemusí dojít vždy).
[editovat] Termodynamika
termodynamika | ||
---|---|---|
molární slučovací enthalpie | ΔfH0g |
-241,83 kJ/mol |
ΔfH0l |
-285,83 kJ/mol |
|
ΔfH0s |
-291,8 kJ/mol |
|
molární entropie na Kelvin | S0g, 0,1 MPa |
188,84 J/(mol.K) |
S0l, 0,1 MPa |
69,95 J/(mol.K) |
|
S0s |
41 J/(mol.K) |
|
Dolní indexy: f - slučování; g - plyn; l - kapalina; s - pevná látka; horní index: 0 - standardní |
[editovat] Povrchové napětí a viskozita
povrchové napětí a viskozita | ||
---|---|---|
teplota °C |
povrchové napětí mN/m² |
viskozita mPa·s |
0 | 75,6 | 1,78 |
10 | 74,2 | 1,31 |
20 | 72,8 | 1,00 |
30 | 71,2 | 0,80 |
50 | 67,9 | 0,55 |
100 | 58,9 | 0,28 |
[editovat] Tepelná vodivost
tepelná vodivost | |
---|---|
teplota ve °C | tepelná vodivost ve W/(m.K) |
-20 | kapalina: 0,523, led: 2,43 |
0 | kapalina: 0,564, led: 2,22 |
10 | 0,584 |
20 | 0,597 |
30 | 0,618 |
50 | 0,645 |
80 | 0,670 |
100 | 0,682 |
[editovat] Tvrdost vody
Veličina nejčastěji udávající koncentraci kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Definice tvrdosti vody je však nejednotná, někdy se tak označuje koncentrace dvojmocných kationtů vápníku, hořčíku, stroncia a barya, nebo všech kationtů s nábojem větším než jedna. Vzhledem k této nejednotnosti se moderní hydrochemie termínu tvrdost vody snaží vyhýbat. V praxi mnoha oborů, například akvaristiky, se však pojem tvrdost vody stále často užívá.
Celkovou tvrdost můžeme rozdělit na přechodnou, tj. uhličitanovou a na stálou. Přechodnou (karbonátovou) tvrdost vody způsobují rozpustné hydrogenuhličitany a to především hydrogenuhličitan vápenatý Ca(HCO3)2 a hydrogenuhličitan hořečnatý Mg(HCO3)2; tuto tvrdost vody lze odstranit převařením – dekarbonizací:
- Ca(HCO3)2 → CaCO3 + H2O + CO2
- Mg(HCO3)2 → MgCO3 + H2O + CO2.
Vařením se však nezbavíme tvrdosti trvalé (nekarbonátové), za kterou jsou odpovědné především sírany, a to síran vápenatý CaSO4 a síran hořečnatý MgSO4. K jejich odstranění používáme srážení působením hydroxidu vápenatého Ca(OH)2 a uhličitanu sodného Na2CO3:
- Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O
- Mg(HCO3)2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + MgCO3 + 2 H2O
- MgSO4 + Ca(OH)2 → CaSO4 + Mg(OH)2
- CaSO4 + Na2CO3 → CaCO3 + Na2SO4,
čímž se rozpustné hydrogenuhličitany a sírany převedou na méně rozpustné normální uhličitany, a to uhličitan vápenatý a uhličitan hořečnatý, resp. hydroxid hořečnatý.
Hodnotu tvrdosti vody uvádíme v mmol/l nebo tzv. německých stupních tvrdosti (dGH). Jeden německý stupeň odpovídá 10 mg CaO v jednom litru vody. Současná (2005) česká norma stanovuje tvrdost vody podle koncentrace Ca a Mg (mmol/l). Mezi uvedenými jednotkami je možno přibližně převádět podle vztahu 1 mmol/l = 5,61°dGH.
Z celkové tvrdosti vody jsou odvozeny tyto údaje: tvrdost od 1 do 10° značí vodu měkkou, z toho do 5° jde o vodu zvláště měkkou. 10–20° značí střední tvrdost, 20–30° značí vodu tvrdou a přes 30° zvláště tvrdou.
[editovat] Voda v přírodě
Rozšířením vody na Zemi a jejím pohybem se zabývá hydrologie.
Výskyt vody na naší planetě je mnohem vyšší než na ostatních planetách sluneční soustavy. Při pohledu z vesmíru vypadá Země jako modrobílá planeta: bílá od vodní páry a modrá od vody. A zákonitě všechny formy života (tak jak ho známe) závisejí na vodě. Část zemského povrchu s obsahem vody v kapalném skupenství nazýváme hydrosféra.
Většinu povrchu Země (71 %) tvoří slaná voda, ta tvoří 97 % celého vodstva na naší planetě. Obsahuje průměrně 35 g solí v jednom litru. Z toho 77,8 % chloridu sodného (NaCl), 10,9 % chloridu hořečnatého (MgCl2) a další soli jako síran hořečnatý, síran vápenatý, síran draselný a jiné.
Sladká voda tvoří jen nepatrnou část hydrosféry - 3 %, přičemž 69 % této vody je v ledovcích, které jsou v polárních oblastech. Dalších 30 % je voda podzemní a jen necelé procento tvoří voda povrchová a atmosférická.
Koloběh vody na kontinentech začíná srážkami. Jakmile dopadnou z mraků na povrch, mohou putovat třemi cestami:
- zpravidla víc než 50 % (někdy i 100 %) se znovu vypaří
- méně než 30%, většinou 10 % - 20 %, steče do potoků, řek a nakonec do moře
- 10 % a méně (ale také nic) se může vsáknout.
Množství kyslíku rozpuštěného ve vodě nepřesahuje maximální koncentraci 14 mg kyslíku na litr vody při teplotě 4 °C, s rostoucí teplotou pak množství kyslíku klesá a tak voda o teplotě například 20 °C obsahuje pouze 9 mg kyslíku na litr.
[editovat] Výskyt vody ve vesmíru
(přesnější a aktuálnější informace uvádí anglická wikipedie, viz en:water#Distribution of water in nature)
Ve vesmíru se velké množství vody nachází v molekulárních mračnech v mezihvězdném prostoru. Také protoplanetární mlhovina, ze které vzniklo Slunce a celá Sluneční soustava, obsahovala velké množství vody, z níž část se zachovala v Oortově oblaku, kde se z ní zřejmě ještě dnes tvoří nové komety. Jádra komet obsahují desítky procent vody. Podle jedné z teorií právě komety zanesly na Zemi většinu vody, která zde v současnosti je.
Také některé měsíce planet, tělesa Kuiperova pásu a transneptunická tělesa jsou převážně tvořena vodou v pevném skupenství. Velký podpovrchový oceán vody se předpokládá na Jupiterově měsíci Europa.
V červenci 2007 bylo oznámeno (viz [1]), že se voda v plynném skupenství nachází i na extrasolární planetě — konkrétně na planetě HD 189733b, nacházející se 63 světelných let od Země v souhvězdí Lištičky.
- plynná (vodní pára)
- kapalná:
- zmrzlá voda (led)
- Mars – výskyt potvrdila na pólech orbitální sonda Mars Express
- Pluto – odhad, že led tvoří asi 30 % Pluta
- Europa (měsíc planety Jupiter) – na povrchu je led
- Phoebe (měsíc planety Saturn) – předpoklad podle hustoty
- Enceladus (měsíc planety Saturn) – velmi pravděpodobný předpoklad
- komety – předpoklad
- okraje mlhovin, např. v Oortově oblaku – předpoklad
- není vůbec:
[editovat] Význam a použití
- Je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Je to rozpouštědlo, ve kterém probíhají veškeré chemické děje v organismu. Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná. Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. (Podle Guinnesovy knihy rekordů vydržel bez vody nejdéle jeden mladý Rakušan, kterého policie zapomněla v cele pro zadržené. Našla ho po 18 dnech na prahu smrti.)
- Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu, k výrobě elektrické energie ve formě páry a v potravinářství k výrobě nápojů atd.
- Je základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby
- Je zdrojem obživy v přímořských státech
- Vodní toky (řeky) a plochy (oceány, moře, jezera) hrají významnou roli v dopravě.
- Přítomnost vodních ploch má vliv na klima krajiny.
- Voda je využívána při rekreaci a sportu.
- Minerální voda má léčivé účinky.
Obsah vody v některých potravinách:
- máslo 18 %
- chléb 40 %
- sýr 30 až 60 %
- jogurt, mléko 87,5 %
- maso 60-75 %
- jablko, hruška 85 %
- vodní meloun 90 %
- mrkev 94 %
- okurky, rajčata 98 %
viz také: obsah vody v měkkýších
[editovat] Vodní hospodářství
- Podrobnější informace naleznete v článku Vodní hospodářství v Česku.
Vodní hospodářství obecně zajišťuje dodávky pitné vody (vodní zdroj, vodárna, vodojem, vodovod, vodovodní přípojka) pro domácnosti i průmysl a nakládá s odpadními vodami. Provádí odběr, transport (stoková síť neboli kanalizace) a čištění odpadních vod v čistírnách odpadních vod. Předchází znečištění vody.
[editovat] Pitná voda
Pitná voda se získává úpravou surové vody. Surová voda se získává z podzemních nebo povrchových zdrojů. Z některých zdrojů – zejména podpovrchových – je možné získat pitnou vodu bez úpravy.
- Ke shromažďování povrchové vody slouží vodárenská nádrž (přehrada), v níž se nachází odběrová věž s několika odběrovými šachtami v různých hloubkách. Odebírá se podle příkazu z úpravny vody, která bývá v blízkosti přehrady. Vhodná teplota pro odběr je méně než 12 °C.
- Výjimečně se využívá umělé filtrace a sorpční schopnosti půdního sedimentu, protože řasy často ucpávají filtraci. Voda z toku se nechá infiltrovat z umělých nádrží do podzemí a z podzemí se poté čerpá. Příkladem může být vodárna v obci Káraný, která od r. 1911 vyrábí kvalitní pitnou vodu pro přibližně třetinu Prahy a řadu dalších obcí a měst Středočeského kraje.
- Čerpání z podpovrchových zdrojů z podzemních vrtů.
Surová voda se odvádí do úpravny vod. Tam se upravuje (mechanické předčištění, chemické čeření, filtrace přes pískové filtry, odstranění iontů železa a manganu, někdy i částečné odstranění dusičnanů a dusitanů, dezinfekce). Pak směřuje do vodojemů a z nich se vodovody dopravuje k spotřebitelům.
K pitné vodě v současnosti (2006) nemá přístup více než 1 miliarda lidí. Proto je zajištění přístupu k pitné vodě jedním z cílů usnesení OSN Rozvojové cíle tisíciletí.
[editovat] Balená voda
Výroba a prodej balených vod má u nás dlouhou tradici, kterou můžeme vystopovat až do 16. století. Původně šlo výhradně o vody léčivé (ať už se skutečným nebo domnělým účinkem), stáčené do kameninových džbánků. K nim se později (18. - 19. století) přidaly i vody, které byly pro svou zvláštní chuť považovány za osvěžující nápoj. Jednalo se buď o minerální vody nebo o vody s vysokým obsahem oxidu uhličitého CO2, ať původu přirozeného (kyselky) nebo uměle připravované, stáčené převážně do skla. Tento stav se v Evropě v podstatě udržel do 60.-70. let minulého století, kdy jednak skleněné obaly začaly být postupně vytlačovány plastickými a jednak došlo ještě k jiné, mnohem revolučnější změně: balené vody začaly být používány též jako zdroj „obyčejné“ pitné vody, nejen jako řešení občasných havarijních situací, ale především jako náhrada za pitnou vodu distribuovanou veřejnými vodovody. Což znamená, že se vedle vybraných druhů minerálních vod začaly stáčet i vody z kvalitních podzemních zdrojů pitné vody, které nevykazovaly ani zvláštní chuť, ani zvláštní farmakologický účinek.
[editovat] Znečištění vody
Hlavní článek: Znečištění vody
Voda má hodnotu nejen ekonomickou, ale i ekologickou. Pětina lidstva nemá přístup k nezávadné vodě. 2,6 miliardy lidí postrádá hygienické zázemí. Ve 20. století zmizelo 50% světových mokřadů. 3 miliony lidí ročně umírají na choroby způsobené kontaminovanou vodou a špatnou hygienou (např. průjmová onemocnění a malárie), 90% z nich jsou děti do pěti let. O to nepříjemnější je skutečnost, že se zásoby sladké vody na Zemi snižují. Podle odhadu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) klesly zásoby vody v Evropě o třetinu, v Asii o tři čtvrtiny a v Africe o dvě třetiny. Rozdíly mezi zásobami vody a její spotřebou se neustále prohlubují a lze přitom předpokládat, že spotřeba vody bude v následujících letech stále stoupat. Značná část znečištění životního prostředí pochází ze zemědělství (pesticidy, hnojiva i zvířecí exkrementy) a zasahuje i vodní zdroje. Pitná voda se stává strategickou surovinou a do intenzivně využívaných zemědělských oblastí se musí přivádět z velkých vzdáleností.
[editovat] Bezpečnost
Chemické znečištění vody nelze převařením odstranit. Bakteriologické znečištění odstraníme povařením aspoň 5 minut. (Viry se usmrtí až po 30 minutách.)
Požadavky na jakost vody pro koupání ve volné přírodě upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 464/2000 Sb.
[editovat] Voda v politice
Význam vody pro lidstvo podtrhlo vyhlášení „Evropské vodní charty“ dne 6. května 1968 ve Strasbourgu:
Evropská vodní charta
- Bez vody není života. Voda je drahocenná a pro člověka ničím nenahraditelná surovina.
- Zásoby sladké vody nejsou nevyčerpatelné. Je proto nezbytné tyto udržovat, chránit a podle možnosti rozhojňovat.
- Znečišťování vody způsobuje škody člověku i ostatním živým organismům, závislým na vodě.
- Jakost vody musí odpovídat požadavkům pro různé způsoby jejího využití, zejména musí odpovídat normám lidského zdraví.
- Po vrácení použité vody do zdroje nesmí tato zabránit dalšímu jeho použití pro veřejné i soukromé účely.
- Pro zachování vodních zdrojů má zásadní význam rostlinstvo, především les.
- Vodní zdroje musí být zachovány.
- Příslušné orgány musí plánovat účelné hospodaření s vodními zdroji.
- Ochrana vody vyžaduje zintenzivnění vědeckého výzkumu, výchovu odborníků a informování veřejnosti.
- Voda je společným majetkem, jehož hodnota musí být všemi uznávána. Povinností každého je užívat vodu účelně a ekonomicky.
- Hospodaření s vodními zdroji by se mělo provádět v rámci přirozených povodí a ne v rámci politických a správních hranic.
- Voda nezná hranic, jako společný zdroj vyžaduje mezinárodní spolupráci.
[editovat] Historická poznámka
Iónský filosof Thalés z Milétu v 6. století před Kristem pokládal vodu za základní element své kosmologie. Jeho následovníci až do Aristotela přidali další základní elementy, jako je oheň, země a vzduch, což potom dominovalo islámskému a křesťanskému myšlení. Čtyřprvkový princip přetrval až do Isaaca Newtona (De Natura Acidorum - myšlenka, že všechny látky lze převést na vodu). Až v 19. století přejal roli vody vodík. Přesné stechiometrické výpočty atomových hmotností jiných prvků však později ukázaly, že nemohou být jednoduchými násobky atomové hmotnosti vodíku.
[editovat] Reference
- ↑ Stanovisko Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR k diskusi o klimatických změnách - bod 7.4.
[editovat] Související články
- povodeň, tsunami, eroze
- sucho, zavlažování, hydroponie, akvakultura, akvárium
- oceán, příliv, odliv, moře, průliv
- řeka, potok, jezero, rybník, polder nebo poldr
- zavlažovací kanál, průplav, plavební komora
- evapotranspirace
- dehydratace
- čištění vody, úpravna vod, odsolování, zásobování vodou
- domácí vodní systém
- vodní kolo, vodní turbína, vodní elektrárna, vodní energie, vodní trkač - čerpadlo
- vodní dílo
- parní turbína, parní stroj
- parní kotel (odlučovač vody), pračka, vodní kámen, kotelní kámen
- Kategorie:Vodní doprava
[editovat] Externí odkazy
- Balená voda versus voda z vodovodu
- Water Structure and Behavior / M. Chaplin. - London South Bank University
Oxidy s prvkem v oxidačním čísle I. | ||
---|---|---|
Oxid měďný (Cu2O)• Oxid chlorný (Cl2O) • Oxid lithný (Li2O) • Oxid dusný (N2O) • Oxid draselný (K2O) • Oxid rubidný (Rb2O) Oxid stříbrný (Ag2O) • Oxid thallný (Th2O) • Oxid sodný (Na2O) • Voda (H2O) |
Osobní nástroje
Nástroje
V jiných jazycích
- Alemannisch
- አማርኛ
- Aragonés
- العربية
- ܐܪܡܝܐ
- Asturianu
- Aymar
- Azərbaycan
- Žemaitėška
- Беларуская (тарашкевіца)
- Български
- Bamanankan
- বাংলা
- Brezhoneg
- Bosanski
- Català
- Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄
- Cebuano
- Chamoru
- ᏣᎳᎩ
- Nēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ
- Чăвашла
- Cymraeg
- Dansk
- Deutsch
- Ελληνικά
- Emiliàn e rumagnòl
- English
- Esperanto
- Español
- Eesti
- Euskara
- فارسی
- Suomi
- Français
- Furlan
- Gaeilge
- Gàidhlig
- Galego
- Avañe'ẽ
- Gaelg
- עברית
- हिन्दी
- Hrvatski
- Hornjoserbsce
- Magyar
- Հայերեն
- Interlingua
- Bahasa Indonesia
- Interlingue
- Ido
- Íslenska
- Italiano
- 日本語
- Lojban
- Basa Jawa
- ქართული
- Kongo
- Gĩkũyũ
- ಕನ್ನಡ
- 한국어
- Ripoarisch
- Kurdî / كوردی
- Latina
- Ladino
- Lëtzebuergesch
- Lumbaart
- Lingála
- Lietuvių
- Latviešu
- Malagasy
- Македонски
- മലയാളം
- मराठी
- Bahasa Melayu
- Nahuatl
- Plattdüütsch
- Nedersaksisch
- नेपाली
- Nederlands
- Norsk (nynorsk)
- Norsk (bokmål)
- Nouormand
- Diné bizaad
- Occitan
- Oromoo
- Deitsch
- Polski
- Português
- Runa Simi
- Română
- Русский
- Kinyarwanda
- Sardu
- Sicilianu
- Simple English
- Slovenčina
- Slovenščina
- Shqip
- Српски / Srpski
- Basa Sunda
- Svenska
- Kiswahili
- தமிழ்
- తెలుగు
- Тоҷикӣ/tojikī
- ไทย
- Tagalog
- Türkçe
- Українська
- O'zbek
- Vèneto
- Tiếng Việt
- West-Vlams
- Volapük
- 吴语
- ייִדיש
- Yorùbá
- (Cuengh)
- 中文
- 古文 / 文言文
- Bân-lâm-gú
- 粵語
- isiZulu
Komentáře
Přehled komentářů
I am regular visitor, how are you everybody? This piece of writing posted at this site is in fact pleasant. check.aretenb.se/trends/samsung-wifi-remote.php samsung wifi remote
hur lГҐng Г¤r min menscykel tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 29. 4. 2020 9:49)
Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile! tastyandinteresting.be/for-men/hur-lng-aer-min-menscykel.php hur lГҐng Г¤r min menscykel
smoothie med kokosolja aretenb.se
(aretenb.se, 29. 4. 2020 2:03)
This is the perfect blog for anybody who hopes to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic which has been written about for many years. Wonderful stuff, just wonderful! trano.aretenb.se/news/smoothie-med-kokosolja.php smoothie med kokosolja
site vetement femme tendance tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 29. 4. 2020 0:49)
I've read several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you put to create one of these great informative site. tastyandinteresting.be/for-men/site-vetement-femme-tendance.php site vetement femme tendance
tandlakare mats adamsson trollhattan aretenb.se
(aretenb.se, 28. 4. 2020 16:28)
excellent issues altogether, you just received a emblem new reader. What could you suggest in regards to your put up that you just made a few days ago? Any sure? reiho.aretenb.se/relaxation/tandlaekare-mats-adamsson-trollhaettan.php tandlakare mats adamsson trollhattan
how to have silky skin tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 28. 4. 2020 16:10)
I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase. tastyandinteresting.be/beautiful-things/how-to-have-silky-skin.php how to have silky skin
marc inbane återförsäljare stockholm tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 28. 4. 2020 7:43)
Hi my family member! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost all vital infos. I would like to see more posts like this . tastyandinteresting.be/travels/marc-inbane-terfoersaeljare-stockholm.php marc inbane återförsäljare stockholm
pepcid duo biverkningar aretenb.se
(aretenb.se, 28. 4. 2020 4:32)
Right now it sounds like Wordpress is the best blogging platform available right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog? sinka.aretenb.se/beauty/pepcid-duo-biverkningar.php pepcid duo biverkningar
wound care products for diabetic ulcers tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 27. 4. 2020 22:31)
Thank you for the auspicious writeup. It in reality used to be a leisure account it. Look complex to more introduced agreeable from you! However, how could we communicate? tastyandinteresting.be/for-men/wound-care-products-for-diabetic-ulcers.php wound care products for diabetic ulcers
jos halsocafe goteborg aresgrb.se
(aresgrb.se, 27. 4. 2020 21:09)
It's nearly impossible to find well-informed people about this subject, however, you sound like you know what you're talking about! Thanks bergxi.aresgrb.se/relaxation/jos-haelsocafe-goeteborg.php jos halsocafe goteborg
bästa begagnade cabben tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 27. 4. 2020 16:49)
In fact no matter if someone doesn't know after that its up to other users that they will help, so here it occurs. tastyandinteresting.be/travels/baesta-begagnade-cabben.php bästa begagnade cabben
mot mörka ringar tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 27. 4. 2020 7:00)
It's a shame you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon! tastyandinteresting.be/beauty/mot-moerka-ringar.php mot mörka ringar
crew voks aretenb.se
(aretenb.se, 27. 4. 2020 3:22)
Because the admin of this web page is working, no question very quickly it will be renowned, due to its feature contents. citte.aretenb.se/beauty/crew-voks.php crew voks
klinkers reinigen met schoonmaakazijn aretenb.se
(aretenb.se, 26. 4. 2020 9:57)
Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Many thanks baino.aretenb.se/sport/klinkers-reinigen-met-schoonmaakazijn.php klinkers reinigen met schoonmaakazijn
slimete utflod etter egglГёsning tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 25. 4. 2020 21:39)
This page certainly has all of the information and facts I wanted about this subject and didn't know who to ask. tastyandinteresting.be/beautiful-things/slimete-utflod-etter-egglsning.php slimete utflod etter egglГёsning
helena rooth svensson skoldkorteln och mitokondrierna aretenb.se
(aretenb.se, 25. 4. 2020 19:10)
Hi, after reading this amazing paragraph i am also happy to share my know-how here with mates. theot.aretenb.se/decorations/helena-rooth-svensson-skoeldkoerteln-och-mitokondrierna.php helena rooth svensson skoldkorteln och mitokondrierna
lyra osiris färgpennor tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 25. 4. 2020 12:52)
This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thanks for sharing this one. A must read article! tastyandinteresting.be/useful-tips/lyra-osiris-faergpennor.php lyra osiris fГ¤rgpennor
catago gold flugtacke aresgrb.se
(aresgrb.se, 25. 4. 2020 6:10)
If some one wants to be updated with most up-to-date technologies after that he must be visit this site and be up to date all the time. lasib.aresgrb.se/music/catago-gold-flugtaecke.php catago gold flugtacke
effect van kleuren aretenb.se
(aretenb.se, 25. 4. 2020 4:45)
Hello, i believe that i noticed you visited my web site so i came to go back the want?.I'm attempting to find issues to improve my website!I assume its ok to make use of a few of your concepts!! thigh.aretenb.se/relaxation/effect-van-kleuren.php effect van kleuren
tacopaj med sojafärs tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 25. 4. 2020 4:14)
Hello, its good article concerning media print, we all be familiar with media is a great source of data. tastyandinteresting.be/useful-tips/tacopaj-med-sojafaers.php tacopaj med sojafärs
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97
samsung wifi remote aretenb.se
(aretenb.se, 29. 4. 2020 11:06)