Voda
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Voda | |
Registrační číslo CAS | 7732-18-5 |
Sumární vzorec | H2O |
Molární hmotnost | 18,175 905 g/mol |
Teplota tání | 0 °C |
Teplota varu | 100 °C |
Kritická teplota | 374 °C |
Kritický tlak | 22,14 MPa |
Měrná tepelná kapacita | 4,184 J/(g•K) (kapalina při 20 °C) |
Hustota | 0,999 97 g/cm3 (3,98 °C) |
Disociační konstanta pK | 14,0 |
Voda, systematicky oxidan (nesprávně též dihydrogenmonooxid nebo kyselina hydroxylová), je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Spolu se vzduchem resp. zemskou atmosférou tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá. V přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích: v pevném – led, v kapalném – voda a v plynném – vodní pára.
Obsah[zobrazit] |
[editovat] Rozdělení vody
Vyskytuje ve třech skupenstvích.
- podle skupenství
- pevné - led
- kapalné - voda, (přechlazená voda)
- plynné - vodní pára
- podle meteorologie:
-
srážky dle pohybu srážky dle skupenství - vertikální (padající) srážky
- déšť
- mrznoucí déšť
- mrholení
- mrznoucí mrholení
- sníh
- sněhové krupky
- sněhová zrna
- krupky
- zmrzlý déšť
- kroupy
- ledové jehličky
- horizontální (usazené) srážky
- srážky kapalné
- srážky tuhé
- sníh
- sněhové krupky
- sněhová zrna
- krupky
- zmrzlý déšť
- kroupy
- ledové jehličky
- jíní
- námraza
- ledovka
- srážky smíšené
- při teplotách kolem 0 °C
- vertikální (padající) srážky
- podle vlastností
- měkká – obsahuje málo minerálních látek
- tvrdá – z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek
- mořská voda
- destilovaná voda, deionizovaná voda - je zbavena minerálních látek
- užitková – v průmyslových závodech (sníží se tvrdost vody a ta se zbaví Fe2+ a Mn2+) a v potravinářství – vyžaduje dezinfikovanou vodu (chlórování, ozonizace, ozařování ultrafialovým zářením)
- minerální voda – obsahuje mnoho minerálních látek
- napájecí voda – voda pro parní kotle, zbavená minerálních solí, aby nevznikl kotelní kámen, který zanáší potrubí
- pitná voda – je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví. (viz níže)
- těžká voda - voda vyrobená z těžkých atomů vodíku - deutéria, v přírodě se nachází zcela běžně ve směsi s normální vodou v nízké koncentraci, těžká voda sloužila ke konstrukci prvních atomových reaktorů
- tritiová voda
- podle mikrobiologie
- v náboženství
[editovat] Chemické a fyzikální vlastnosti
Podrobnější fázový diagram viz The Phase Diagram of Water
Voda vzniká prudkým až explozivním slučováním vodíku s kyslíkem (hořením bezbarvým plamenem) podle rovnice:
- 2H2 + O2 → 2H2O,
za vývinu velkého množství tepla (exotermní reakce). Kromě toho vzniká jako vedlejší produkt vedle solí při neutralizaci kyselin zásadami, např.
- HCl + NaOH → H2O + NaCl.
Voda je obsažena ve spalných plynech při hoření většiny organických látek, např. methanu
- CH4 + 3O2 → 2H2O + CO2,
nebo hexanu (hlavní složky benzínu)
- 2C6H14 + 19O2 → 14H2O + 12CO2.
Vodné roztoky mohou vykazovat kyselou, neutrální nebo zásaditou reakci. Kyselost (acidita) a zásaditost (bazicita) se vyjadřuje ve stupnici hodnot pH. Rozsah stupnice je od 0 do 14 pH, přičemž hodnotě pH 7 odpovídá roztok neutrální. Hodnoty nižší označují roztok kyselý, hodnoty vyšší zásaditý čili alkalický. Vody kyselé jsou obvykle bez života, protože se v nich nevytváří plankton ani baktérie.
Mimořádné chemické a fyzikální vlastnosti vody jsou důsledkem geometrie její molekuly. Atomy v ní vázané nejsou uspořádány lineárně (v jedné přímce), ale chemické vazby mezi atomy svírají úhel přibližně 105°. Polaritě vazeb (různé afinitě atomů vodíku a kyslíku) a zmíněné nelinearitě molekuly vděčí molekula vody za svoji polaritu, za existenci vodíkové vazby (zvané též vodíkové můstky) a anomálie následujících vlastností:
- hustota – Největší hustotu nemá led, ale tekutá voda při 3,95 °C. Je to způsobeno polymerizací vodních molekul v závislosti na teplotní změně úhlu mezi atomy vodíku. Nejmenší objem má proto při 3,95 °C a dalším snižováním teploty se objem zase zvětšuje. Krystalová struktura ledu má okolo 10 % „děr“ (ledovce „vystrkují“ toto procento objemu nad hladinu, zatímco 90 % skrývají). Voda o teplotě kolem 4 °C se hromadí na dně oceánu a vodních nádrží. Tato zvláštnost má např. tyto důsledky:
- – led se tvoří na povrchu vodních ploch a tím nezmrzlou vodu izoluje, voda tolik nepromrzá do hloubky, přičemž voda o teplotě 3,95 °C se hromadí na dně vodních ploch. Tato skutečnost je velmi důležitá pro přežití vodních organismů.
- – tento proces urychluje zvětrávání – voda zvětšující svůj objem „trhá“ horniny a další látky
- – zvětšování objemu má význam pro rostliny a zemědělství – při mrznutí dochází ke kypření ornice
Tepelná roztažnost vody bude (podle modelu změn klimatu) hlavní příčinou zvýšení mořské hladiny během 21. století v důsledku globálního oteplování[1].
- měrná tepelná kapacita (specifické teplo) – je třikrát větší než u většiny ostatních látek, jako jsou horniny, železo, hliník, atd. Proto má voda svou tepelnou setrvačností velký klimatický vliv a s výhodou se používá k transportu tepla (např. ústřední topení).
- specifická skupenská tepla (tání a varu) – V tomto parametru je voda naprosto neobvyklá. Vysoké výparné teplo umožňuje efektivní ochlazování teplokrevných obratlovců, jako je člověk – bez pocení by nepřežili.
- bod varu - Obecný trend v periodické tabulce prvků je takový, že s rostoucí hmotností se zvyšuje teplota varu. Nicméně vodíkové můstky nám dokazují, že mají vetší vliv na teplotu varu než hmotnost dané látky, a že voda a všechny sloučeniny s vodíkem v druhé periodě - B2H6, CH4, NH3 a HF - jsou výjimkou v tomto trendu.
bod varu | |
---|---|
sloučenina | teplota |
H2O | 100°C |
H2S | -60,28°C |
H2Se | -41,25°C |
H2Te | -2°C |
H2Po | n/a |
Právě díky vysoké měrné tepelné kapacitě je voda často využívána pro transport tepla. Zajímavá je také závislost hustoty vody na její teplotě: nejvyšší hustotu má při přibližně 4 °C, což způsobuje například to, že u dna hlubokých nádrží má právě tuto teplotu.
Chemicky čistá voda (destilovaná voda či deionizovaná voda) je elektricky nevodivá, ale i malé množství rozpustných příměsí způsobuje její vodivost.
Mpembův jev: teplá voda paradoxně mrzne (mění skupenství z kapalného na tuhé) dřív než studená (k jevu nemusí dojít vždy).
[editovat] Termodynamika
termodynamika | ||
---|---|---|
molární slučovací enthalpie | ΔfH0g |
-241,83 kJ/mol |
ΔfH0l |
-285,83 kJ/mol |
|
ΔfH0s |
-291,8 kJ/mol |
|
molární entropie na Kelvin | S0g, 0,1 MPa |
188,84 J/(mol.K) |
S0l, 0,1 MPa |
69,95 J/(mol.K) |
|
S0s |
41 J/(mol.K) |
|
Dolní indexy: f - slučování; g - plyn; l - kapalina; s - pevná látka; horní index: 0 - standardní |
[editovat] Povrchové napětí a viskozita
povrchové napětí a viskozita | ||
---|---|---|
teplota °C |
povrchové napětí mN/m² |
viskozita mPa·s |
0 | 75,6 | 1,78 |
10 | 74,2 | 1,31 |
20 | 72,8 | 1,00 |
30 | 71,2 | 0,80 |
50 | 67,9 | 0,55 |
100 | 58,9 | 0,28 |
[editovat] Tepelná vodivost
tepelná vodivost | |
---|---|
teplota ve °C | tepelná vodivost ve W/(m.K) |
-20 | kapalina: 0,523, led: 2,43 |
0 | kapalina: 0,564, led: 2,22 |
10 | 0,584 |
20 | 0,597 |
30 | 0,618 |
50 | 0,645 |
80 | 0,670 |
100 | 0,682 |
[editovat] Tvrdost vody
Veličina nejčastěji udávající koncentraci kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Definice tvrdosti vody je však nejednotná, někdy se tak označuje koncentrace dvojmocných kationtů vápníku, hořčíku, stroncia a barya, nebo všech kationtů s nábojem větším než jedna. Vzhledem k této nejednotnosti se moderní hydrochemie termínu tvrdost vody snaží vyhýbat. V praxi mnoha oborů, například akvaristiky, se však pojem tvrdost vody stále často užívá.
Celkovou tvrdost můžeme rozdělit na přechodnou, tj. uhličitanovou a na stálou. Přechodnou (karbonátovou) tvrdost vody způsobují rozpustné hydrogenuhličitany a to především hydrogenuhličitan vápenatý Ca(HCO3)2 a hydrogenuhličitan hořečnatý Mg(HCO3)2; tuto tvrdost vody lze odstranit převařením – dekarbonizací:
- Ca(HCO3)2 → CaCO3 + H2O + CO2
- Mg(HCO3)2 → MgCO3 + H2O + CO2.
Vařením se však nezbavíme tvrdosti trvalé (nekarbonátové), za kterou jsou odpovědné především sírany, a to síran vápenatý CaSO4 a síran hořečnatý MgSO4. K jejich odstranění používáme srážení působením hydroxidu vápenatého Ca(OH)2 a uhličitanu sodného Na2CO3:
- Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O
- Mg(HCO3)2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + MgCO3 + 2 H2O
- MgSO4 + Ca(OH)2 → CaSO4 + Mg(OH)2
- CaSO4 + Na2CO3 → CaCO3 + Na2SO4,
čímž se rozpustné hydrogenuhličitany a sírany převedou na méně rozpustné normální uhličitany, a to uhličitan vápenatý a uhličitan hořečnatý, resp. hydroxid hořečnatý.
Hodnotu tvrdosti vody uvádíme v mmol/l nebo tzv. německých stupních tvrdosti (dGH). Jeden německý stupeň odpovídá 10 mg CaO v jednom litru vody. Současná (2005) česká norma stanovuje tvrdost vody podle koncentrace Ca a Mg (mmol/l). Mezi uvedenými jednotkami je možno přibližně převádět podle vztahu 1 mmol/l = 5,61°dGH.
Z celkové tvrdosti vody jsou odvozeny tyto údaje: tvrdost od 1 do 10° značí vodu měkkou, z toho do 5° jde o vodu zvláště měkkou. 10–20° značí střední tvrdost, 20–30° značí vodu tvrdou a přes 30° zvláště tvrdou.
[editovat] Voda v přírodě
Rozšířením vody na Zemi a jejím pohybem se zabývá hydrologie.
Výskyt vody na naší planetě je mnohem vyšší než na ostatních planetách sluneční soustavy. Při pohledu z vesmíru vypadá Země jako modrobílá planeta: bílá od vodní páry a modrá od vody. A zákonitě všechny formy života (tak jak ho známe) závisejí na vodě. Část zemského povrchu s obsahem vody v kapalném skupenství nazýváme hydrosféra.
Většinu povrchu Země (71 %) tvoří slaná voda, ta tvoří 97 % celého vodstva na naší planetě. Obsahuje průměrně 35 g solí v jednom litru. Z toho 77,8 % chloridu sodného (NaCl), 10,9 % chloridu hořečnatého (MgCl2) a další soli jako síran hořečnatý, síran vápenatý, síran draselný a jiné.
Sladká voda tvoří jen nepatrnou část hydrosféry - 3 %, přičemž 69 % této vody je v ledovcích, které jsou v polárních oblastech. Dalších 30 % je voda podzemní a jen necelé procento tvoří voda povrchová a atmosférická.
Koloběh vody na kontinentech začíná srážkami. Jakmile dopadnou z mraků na povrch, mohou putovat třemi cestami:
- zpravidla víc než 50 % (někdy i 100 %) se znovu vypaří
- méně než 30%, většinou 10 % - 20 %, steče do potoků, řek a nakonec do moře
- 10 % a méně (ale také nic) se může vsáknout.
Množství kyslíku rozpuštěného ve vodě nepřesahuje maximální koncentraci 14 mg kyslíku na litr vody při teplotě 4 °C, s rostoucí teplotou pak množství kyslíku klesá a tak voda o teplotě například 20 °C obsahuje pouze 9 mg kyslíku na litr.
[editovat] Výskyt vody ve vesmíru
(přesnější a aktuálnější informace uvádí anglická wikipedie, viz en:water#Distribution of water in nature)
Ve vesmíru se velké množství vody nachází v molekulárních mračnech v mezihvězdném prostoru. Také protoplanetární mlhovina, ze které vzniklo Slunce a celá Sluneční soustava, obsahovala velké množství vody, z níž část se zachovala v Oortově oblaku, kde se z ní zřejmě ještě dnes tvoří nové komety. Jádra komet obsahují desítky procent vody. Podle jedné z teorií právě komety zanesly na Zemi většinu vody, která zde v současnosti je.
Také některé měsíce planet, tělesa Kuiperova pásu a transneptunická tělesa jsou převážně tvořena vodou v pevném skupenství. Velký podpovrchový oceán vody se předpokládá na Jupiterově měsíci Europa.
V červenci 2007 bylo oznámeno (viz [1]), že se voda v plynném skupenství nachází i na extrasolární planetě — konkrétně na planetě HD 189733b, nacházející se 63 světelných let od Země v souhvězdí Lištičky.
- plynná (vodní pára)
- kapalná:
- zmrzlá voda (led)
- Mars – výskyt potvrdila na pólech orbitální sonda Mars Express
- Pluto – odhad, že led tvoří asi 30 % Pluta
- Europa (měsíc planety Jupiter) – na povrchu je led
- Phoebe (měsíc planety Saturn) – předpoklad podle hustoty
- Enceladus (měsíc planety Saturn) – velmi pravděpodobný předpoklad
- komety – předpoklad
- okraje mlhovin, např. v Oortově oblaku – předpoklad
- není vůbec:
[editovat] Význam a použití
- Je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Je to rozpouštědlo, ve kterém probíhají veškeré chemické děje v organismu. Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná. Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. (Podle Guinnesovy knihy rekordů vydržel bez vody nejdéle jeden mladý Rakušan, kterého policie zapomněla v cele pro zadržené. Našla ho po 18 dnech na prahu smrti.)
- Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu, k výrobě elektrické energie ve formě páry a v potravinářství k výrobě nápojů atd.
- Je základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby
- Je zdrojem obživy v přímořských státech
- Vodní toky (řeky) a plochy (oceány, moře, jezera) hrají významnou roli v dopravě.
- Přítomnost vodních ploch má vliv na klima krajiny.
- Voda je využívána při rekreaci a sportu.
- Minerální voda má léčivé účinky.
Obsah vody v některých potravinách:
- máslo 18 %
- chléb 40 %
- sýr 30 až 60 %
- jogurt, mléko 87,5 %
- maso 60-75 %
- jablko, hruška 85 %
- vodní meloun 90 %
- mrkev 94 %
- okurky, rajčata 98 %
viz také: obsah vody v měkkýších
[editovat] Vodní hospodářství
- Podrobnější informace naleznete v článku Vodní hospodářství v Česku.
Vodní hospodářství obecně zajišťuje dodávky pitné vody (vodní zdroj, vodárna, vodojem, vodovod, vodovodní přípojka) pro domácnosti i průmysl a nakládá s odpadními vodami. Provádí odběr, transport (stoková síť neboli kanalizace) a čištění odpadních vod v čistírnách odpadních vod. Předchází znečištění vody.
[editovat] Pitná voda
Pitná voda se získává úpravou surové vody. Surová voda se získává z podzemních nebo povrchových zdrojů. Z některých zdrojů – zejména podpovrchových – je možné získat pitnou vodu bez úpravy.
- Ke shromažďování povrchové vody slouží vodárenská nádrž (přehrada), v níž se nachází odběrová věž s několika odběrovými šachtami v různých hloubkách. Odebírá se podle příkazu z úpravny vody, která bývá v blízkosti přehrady. Vhodná teplota pro odběr je méně než 12 °C.
- Výjimečně se využívá umělé filtrace a sorpční schopnosti půdního sedimentu, protože řasy často ucpávají filtraci. Voda z toku se nechá infiltrovat z umělých nádrží do podzemí a z podzemí se poté čerpá. Příkladem může být vodárna v obci Káraný, která od r. 1911 vyrábí kvalitní pitnou vodu pro přibližně třetinu Prahy a řadu dalších obcí a měst Středočeského kraje.
- Čerpání z podpovrchových zdrojů z podzemních vrtů.
Surová voda se odvádí do úpravny vod. Tam se upravuje (mechanické předčištění, chemické čeření, filtrace přes pískové filtry, odstranění iontů železa a manganu, někdy i částečné odstranění dusičnanů a dusitanů, dezinfekce). Pak směřuje do vodojemů a z nich se vodovody dopravuje k spotřebitelům.
K pitné vodě v současnosti (2006) nemá přístup více než 1 miliarda lidí. Proto je zajištění přístupu k pitné vodě jedním z cílů usnesení OSN Rozvojové cíle tisíciletí.
[editovat] Balená voda
Výroba a prodej balených vod má u nás dlouhou tradici, kterou můžeme vystopovat až do 16. století. Původně šlo výhradně o vody léčivé (ať už se skutečným nebo domnělým účinkem), stáčené do kameninových džbánků. K nim se později (18. - 19. století) přidaly i vody, které byly pro svou zvláštní chuť považovány za osvěžující nápoj. Jednalo se buď o minerální vody nebo o vody s vysokým obsahem oxidu uhličitého CO2, ať původu přirozeného (kyselky) nebo uměle připravované, stáčené převážně do skla. Tento stav se v Evropě v podstatě udržel do 60.-70. let minulého století, kdy jednak skleněné obaly začaly být postupně vytlačovány plastickými a jednak došlo ještě k jiné, mnohem revolučnější změně: balené vody začaly být používány též jako zdroj „obyčejné“ pitné vody, nejen jako řešení občasných havarijních situací, ale především jako náhrada za pitnou vodu distribuovanou veřejnými vodovody. Což znamená, že se vedle vybraných druhů minerálních vod začaly stáčet i vody z kvalitních podzemních zdrojů pitné vody, které nevykazovaly ani zvláštní chuť, ani zvláštní farmakologický účinek.
[editovat] Znečištění vody
Hlavní článek: Znečištění vody
Voda má hodnotu nejen ekonomickou, ale i ekologickou. Pětina lidstva nemá přístup k nezávadné vodě. 2,6 miliardy lidí postrádá hygienické zázemí. Ve 20. století zmizelo 50% světových mokřadů. 3 miliony lidí ročně umírají na choroby způsobené kontaminovanou vodou a špatnou hygienou (např. průjmová onemocnění a malárie), 90% z nich jsou děti do pěti let. O to nepříjemnější je skutečnost, že se zásoby sladké vody na Zemi snižují. Podle odhadu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) klesly zásoby vody v Evropě o třetinu, v Asii o tři čtvrtiny a v Africe o dvě třetiny. Rozdíly mezi zásobami vody a její spotřebou se neustále prohlubují a lze přitom předpokládat, že spotřeba vody bude v následujících letech stále stoupat. Značná část znečištění životního prostředí pochází ze zemědělství (pesticidy, hnojiva i zvířecí exkrementy) a zasahuje i vodní zdroje. Pitná voda se stává strategickou surovinou a do intenzivně využívaných zemědělských oblastí se musí přivádět z velkých vzdáleností.
[editovat] Bezpečnost
Chemické znečištění vody nelze převařením odstranit. Bakteriologické znečištění odstraníme povařením aspoň 5 minut. (Viry se usmrtí až po 30 minutách.)
Požadavky na jakost vody pro koupání ve volné přírodě upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 464/2000 Sb.
[editovat] Voda v politice
Význam vody pro lidstvo podtrhlo vyhlášení „Evropské vodní charty“ dne 6. května 1968 ve Strasbourgu:
Evropská vodní charta
- Bez vody není života. Voda je drahocenná a pro člověka ničím nenahraditelná surovina.
- Zásoby sladké vody nejsou nevyčerpatelné. Je proto nezbytné tyto udržovat, chránit a podle možnosti rozhojňovat.
- Znečišťování vody způsobuje škody člověku i ostatním živým organismům, závislým na vodě.
- Jakost vody musí odpovídat požadavkům pro různé způsoby jejího využití, zejména musí odpovídat normám lidského zdraví.
- Po vrácení použité vody do zdroje nesmí tato zabránit dalšímu jeho použití pro veřejné i soukromé účely.
- Pro zachování vodních zdrojů má zásadní význam rostlinstvo, především les.
- Vodní zdroje musí být zachovány.
- Příslušné orgány musí plánovat účelné hospodaření s vodními zdroji.
- Ochrana vody vyžaduje zintenzivnění vědeckého výzkumu, výchovu odborníků a informování veřejnosti.
- Voda je společným majetkem, jehož hodnota musí být všemi uznávána. Povinností každého je užívat vodu účelně a ekonomicky.
- Hospodaření s vodními zdroji by se mělo provádět v rámci přirozených povodí a ne v rámci politických a správních hranic.
- Voda nezná hranic, jako společný zdroj vyžaduje mezinárodní spolupráci.
[editovat] Historická poznámka
Iónský filosof Thalés z Milétu v 6. století před Kristem pokládal vodu za základní element své kosmologie. Jeho následovníci až do Aristotela přidali další základní elementy, jako je oheň, země a vzduch, což potom dominovalo islámskému a křesťanskému myšlení. Čtyřprvkový princip přetrval až do Isaaca Newtona (De Natura Acidorum - myšlenka, že všechny látky lze převést na vodu). Až v 19. století přejal roli vody vodík. Přesné stechiometrické výpočty atomových hmotností jiných prvků však později ukázaly, že nemohou být jednoduchými násobky atomové hmotnosti vodíku.
[editovat] Reference
- ↑ Stanovisko Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR k diskusi o klimatických změnách - bod 7.4.
[editovat] Související články
- povodeň, tsunami, eroze
- sucho, zavlažování, hydroponie, akvakultura, akvárium
- oceán, příliv, odliv, moře, průliv
- řeka, potok, jezero, rybník, polder nebo poldr
- zavlažovací kanál, průplav, plavební komora
- evapotranspirace
- dehydratace
- čištění vody, úpravna vod, odsolování, zásobování vodou
- domácí vodní systém
- vodní kolo, vodní turbína, vodní elektrárna, vodní energie, vodní trkač - čerpadlo
- vodní dílo
- parní turbína, parní stroj
- parní kotel (odlučovač vody), pračka, vodní kámen, kotelní kámen
- Kategorie:Vodní doprava
[editovat] Externí odkazy
- Balená voda versus voda z vodovodu
- Water Structure and Behavior / M. Chaplin. - London South Bank University
Oxidy s prvkem v oxidačním čísle I. | ||
---|---|---|
Oxid měďný (Cu2O)• Oxid chlorný (Cl2O) • Oxid lithný (Li2O) • Oxid dusný (N2O) • Oxid draselný (K2O) • Oxid rubidný (Rb2O) Oxid stříbrný (Ag2O) • Oxid thallný (Th2O) • Oxid sodný (Na2O) • Voda (H2O) |
Osobní nástroje
Nástroje
V jiných jazycích
- Alemannisch
- አማርኛ
- Aragonés
- العربية
- ܐܪܡܝܐ
- Asturianu
- Aymar
- Azərbaycan
- Žemaitėška
- Беларуская (тарашкевіца)
- Български
- Bamanankan
- বাংলা
- Brezhoneg
- Bosanski
- Català
- Mìng-dĕ̤ng-ngṳ̄
- Cebuano
- Chamoru
- ᏣᎳᎩ
- Nēhiyawēwin / ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ
- Чăвашла
- Cymraeg
- Dansk
- Deutsch
- Ελληνικά
- Emiliàn e rumagnòl
- English
- Esperanto
- Español
- Eesti
- Euskara
- فارسی
- Suomi
- Français
- Furlan
- Gaeilge
- Gàidhlig
- Galego
- Avañe'ẽ
- Gaelg
- עברית
- हिन्दी
- Hrvatski
- Hornjoserbsce
- Magyar
- Հայերեն
- Interlingua
- Bahasa Indonesia
- Interlingue
- Ido
- Íslenska
- Italiano
- 日本語
- Lojban
- Basa Jawa
- ქართული
- Kongo
- Gĩkũyũ
- ಕನ್ನಡ
- 한국어
- Ripoarisch
- Kurdî / كوردی
- Latina
- Ladino
- Lëtzebuergesch
- Lumbaart
- Lingála
- Lietuvių
- Latviešu
- Malagasy
- Македонски
- മലയാളം
- मराठी
- Bahasa Melayu
- Nahuatl
- Plattdüütsch
- Nedersaksisch
- नेपाली
- Nederlands
- Norsk (nynorsk)
- Norsk (bokmål)
- Nouormand
- Diné bizaad
- Occitan
- Oromoo
- Deitsch
- Polski
- Português
- Runa Simi
- Română
- Русский
- Kinyarwanda
- Sardu
- Sicilianu
- Simple English
- Slovenčina
- Slovenščina
- Shqip
- Српски / Srpski
- Basa Sunda
- Svenska
- Kiswahili
- தமிழ்
- తెలుగు
- Тоҷикӣ/tojikī
- ไทย
- Tagalog
- Türkçe
- Українська
- O'zbek
- Vèneto
- Tiếng Việt
- West-Vlams
- Volapük
- 吴语
- ייִדיש
- Yorùbá
- (Cuengh)
- 中文
- 古文 / 文言文
- Bân-lâm-gú
- 粵語
- isiZulu
Komentáře
Přehled komentářů
you are truly a excellent webmaster. The website loading pace is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have done a magnificent process on this topic! tastyandinteresting.be/beautiful-things/elsa-kostym-vuxen.php elsa kostym vuxen
rebecca stella lip liner tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 4. 5. 2020 3:13)
whoah this blog is wonderful i love studying your posts. Keep up the good work! You know, many individuals are looking around for this information, you can aid them greatly. tastyandinteresting.be/decorations/rebecca-stella-lip-liner.php rebecca stella lip liner
halloumi ost gravid aretenb.se
(aretenb.se, 4. 5. 2020 0:54)
Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually understand what you're talking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my web site =). We may have a hyperlink change agreement among us thigh.aretenb.se/skin-care/halloumi-ost-gravid.php halloumi ost gravid
vegetarisk lchf mat aretenb.se
(aretenb.se, 3. 5. 2020 12:48)
continuously i used to read smaller articles that also clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading at this place. bolcu.aretenb.se/music/vegetarisk-lchf-mat.php vegetarisk lchf mat
artros hoft symtom aresgrb.se
(aresgrb.se, 3. 5. 2020 9:15)
Ahaa, its good dialogue regarding this paragraph here at this webpage, I have read all that, so at this time me also commenting at this place. lockc.aresgrb.se/beauty/artros-hoeft-symtom.php artros hoft symtom
800 kalorier per dag recept tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 2. 5. 2020 23:01)
I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase. tastyandinteresting.be/relaxation/800-kalorier-per-dag-recept.php 800 kalorier per dag recept
lättvikts dunjacka dam lång tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 2. 5. 2020 7:36)
Magnificent site. A lot of helpful information here. I'm sending it to some friends ans also sharing in delicious. And naturally, thank you on your effort! tastyandinteresting.be/beautiful-things/laettvikts-dunjacka-dam-lng.php lättvikts dunjacka dam lång
rosa stovlar dam aretenb.se
(aretenb.se, 2. 5. 2020 3:09)
I read this post fully concerning the comparison of latest and preceding technologies, it's awesome article. ceipo.aretenb.se/useful-tips/rosa-stoevlar-dam.php rosa stovlar dam
goteborg shopping affarer aretenb.se
(aretenb.se, 1. 5. 2020 20:06)
My family members all the time say that I am wasting my time here at net, except I know I am getting know-how daily by reading thes nice posts. pizja.aretenb.se/skin-care/goeteborg-shopping-affaerer.php goteborg shopping affarer
fillers ögon före efter tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 1. 5. 2020 14:25)
My family always say that I am killing my time here at net, however I know I am getting knowledge every day by reading thes nice posts. tastyandinteresting.be/for-men/fillers-oegon-foere-efter.php fillers ögon före efter
ems salva life aretenb.se
(aretenb.se, 1. 5. 2020 13:56)
Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just too fantastic. I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I can't wait to read far more from you. This is really a tremendous site. singb.aretenb.se/travels/ems-salva-life.php ems salva life
chorizo recept lchf tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 1. 5. 2020 5:43)
Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be exciting to read through articles from other writers and use something from other sites. tastyandinteresting.be/travels/chorizo-recept-lchf.php chorizo recept lchf
bikarbonat acne aresgrb.se
(aresgrb.se, 1. 5. 2020 5:08)
I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to see a nice blog like this one nowadays. inith.aresgrb.se/news/bikarbonat-acne.php bikarbonat acne
switch joy con prisjakt tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 30. 4. 2020 20:55)
Howdy! I know this is sort of off-topic but I had to ask. Does operating a well-established website such as yours require a large amount of work? I'm brand new to running a blog but I do write in my journal on a daily basis. I'd like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou! tastyandinteresting.be/beauty/switch-joy-con-prisjakt.php switch joy con prisjakt
hur anvander man skinroller aretenb.se
(aretenb.se, 30. 4. 2020 20:05)
I love what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the good works guys I've incorporated you guys to my personal blogroll. camfs.aretenb.se/news/hur-anvaender-man-skinroller.php hur anvander man skinroller
huvudvärk i flera veckor tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 30. 4. 2020 12:27)
I got this website from my pal who informed me regarding this site and at the moment this time I am visiting this web site and reading very informative articles here. tastyandinteresting.be/for-men/huvudvaerk-i-flera-veckor.php huvudvärk i flera veckor
top coat isadora tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 30. 4. 2020 3:49)
There's certainly a great deal to find out about this topic. I like all the points you made. tastyandinteresting.be/decorations/top-coat-isadora.php top coat isadora
pieds secs et corne aretenb.se
(aretenb.se, 29. 4. 2020 21:17)
Hi it's me, I am also visiting this web page daily, this site is really fastidious and the people are actually sharing fastidious thoughts. wrasr.aretenb.se/for-men/pieds-secs-et-corne.php pieds secs et corne
hotell ullared priser tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 29. 4. 2020 19:06)
Very good info. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon). I've book-marked it for later! tastyandinteresting.be/beautiful-things/hotell-ullared-priser.php hotell ullared priser
rund spegel med band aresgrb.se
(aresgrb.se, 29. 4. 2020 11:21)
Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips for first-time blog writers? I'd definitely appreciate it. anfor.aresgrb.se/delicious-dishes/rund-spegel-med-band.php rund spegel med band
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97
elsa kostym vuxen tastyandinteresting.be
(tastyandinteresting.be, 4. 5. 2020 11:35)